Piscines sostenibles. Integració amb l’entorn

La piscina sostenible i ecològica no fa servir clor per depurar l’aigua, sinó plantes. A part de l’òbvia avantatge que té aquest sistema tant per al medi ambient com per a la nostra salut, cal afegir un avantatge que no és intranscendent: no cal renovar l’aigua, de manera que s’estalvien milers de litres d’aigua a l’any.
Una piscina natural és un estany artificial però mantingut com si fos una llacuna natural. La depuració de l’aigua s’aconsegueix mitjançant una sèrie de plantes i de filtres de sorra que eliminen els bacteris de l’aigua i aconsegueixen mantenir-la neta de forma natural i sostenible. Convé recordar que una piscina natural és un microecosistema, és a dir, hi ha una sèrie de relacions entre tots els habitants del sistema i cal no alterar aquestes relacions perquè es mantingui l’equilibri del mateix.
La piscina requereix de dues zones separades. Una és aquella destinada al bany; l’altra és on es troben les plantes que s’encarreguen de la depuració. Cal que hi hagi algun desnivell perquè l’aigua es mogui, ja que és aquest moviment de l’aigua el que accelera la regeneració, com en els rius. La bomba hidràulica és l’únic element artificial que és indispensable, i que pot convertir-se en sostenible també si utilitzem una placa solar per al seu funcionament. Des de la seva construcció fins que arriba a l’equibri total poden passar fins a dos anys, però es pot utilitzar durant aquest temps.
S’utilitzen tres tipus diferents de plantes: les flotants proporcionen ombra, amb la qual cosa l’aigua no s’escalfa tant i s’evita la proliferació d’algues. Les arrelades, tenen arrels a terra, però sobresurten de l’aigua. Descomponen la matèria morta de l’estany i la transformen en aliment. Finalment les submergides, també limiten el desenvolupament d’algues.
Via #lacasasostenible
Imatge de @ginerymira.com